Българският хелзинкски комитет поиска незабавната оставка председателя на Съвета за електронни

...
Българският хелзинкски комитет поиска незабавната оставка председателя на Съвета за електронни
Коментари Харесай

БХК поиска оставката на председателя на СЕМ

Българският хелзинкски комитет поиска незабавната оставка ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова.
Повод са нейни коментари за работата на журналистката Мария Черешева по интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични управляващи към нелегално минали границата на страната и търсещи протекция.

В профила си в обществените мрежи Момчилова разгласява коментар, който часове по-късно скри. В него Мария Черешева беше персонално упрекната в липса на „ базови журналистически стандарти “ и „ несръчност “. Председателят на СЕМ прави внушения също по този начин, че Асоциацията на европейските публицисти - организацията, в чието управление Черешева взе участие – би трябвало да се дистанцира и да порицае работата на сътрудника си.

Разследването е дело на няколко медии, измежду които са Sky News, немската социална телевизия ARD, английският Times, френският Le Monde, швейцарското публично радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио " Свободна Европа ". В него се появи клип и свидетелски роман за това по какъв начин при започване на октомври млад сириец е прострелян, като се твърди, че изстрелът е пристигнал от България. Министерство на вътрешните работи отхвърля да са стреляли.

Друго видео демонстрира по какъв начин преди да бъдат върнати в Турция бежанци са държани в колиба в двора на граничното полицейско ръководство Средец при мизерни условия.

В изтритият към този момент пост Момчилова слага под подозрение достоверността на репортажа и го подлага на критика, че не търси гледната точка на засегнатата страна - Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция. Намеква се също, че журналистката е била авансово стимулирана за работата си „ някъде в шенгенските ширини “, правейки отпратка към следващия отвод страната ни да бъде позволена в шенгенското пространство.



" Подобни внушения и мнения са безусловно неприемливи за всеки уважаващ себе си публицист. Когато обаче идват от човек, който ръководи медиен регулаторен орган, те са и рискови. Инсинуациите на госпожа Момчилова по адрес на Мария Черешева в действителност са директна опасност към всички публицисти, работещи в попадащите под контрола на Съвет за електронни медии медии. Разкриваща персоналната си интерпретация за професионални стандарти в публицистиката, Момчилова предизвестява публицистите в електронните медии да не си разрешават да изобличават неправилни дейности на държавната власт ", показва БХК.

Според БХК Момчилова показва липса на журналистическа подготвеност и нравственос, както и непознаване на правилата на свободата на изложение и по тази причина нейното наличие в състава на българския медиен регулатор е недопустимо. 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР